Wereldhavendagen 2016

Het eerste weekeinde van september stond dit jaar net als ieder ander jaar in het teken van de Wereldhavendagen. Het thema van deze 39ste editie was ‘The Smartest Port’. Iedereen, van jong tot oud, kon dit weekeinde kennis maken met de Rotterdamse haven. Van meevaren, tot excursies door de haven of bij bedrijven uit de haven. Maar ook bestond het programma uit demonstraties van onder andere nautische dienstverleners.

Met een van deze nautische dienstverleners heb ik drie dagen mee mogen lopen. Het Loodswezen gaf mij een unieke mogelijkheid om bij al hun demonstraties mee te gaan. Daarvan heb ik onderstaand fotoverslag kunnen maken.

De eerste dag begon in Hoek van Holland. Hier mocht ik aanboord stappen op het loodsenstation de Polaris. Al varende richting het centrum van Rotterdam mocht ik overstappen op de loodstender om zo de Polaris van meerdere kanten te kunnen fotograferen. Eenmaal aangekomen in het centrum van Rotterdam begon de eerste nautische demonstratie.

Dag twee stond in het teken van de NOOD-demonstratie waarbij verschillende dienstverleners demonstreerden hoe zij een ferry van P&O aan de kade lieten afmeren. Hierbij werd voor de demonstratie de loods aan- en van boord gezet door het Loodswezen.

De dag werd afgesloten met een avondshow bestaande uit muziek, lichteffecten en afsluitend het jaarlijkse vuurwerk. Vanaf het dak en de mast van de Polaris had ik een geweldig uitzicht over de Maas.

De laatste dag mocht ik mee met de P&O Ferries’ Pride of Hull. Deze Ferry zou dezelfde demonstratie uitvoeren als de dag ervoor, alleen zat ik dit keer aan boord ipv bij het Loodswezen op een tender of jol.

Uiteindelijk waren het drie bijzonder mooie dagen waarbij ik het Loodswezen enorm dankbaar ben dat ik hier bij heb mogen zijn! Waarvoor dank!