De Pieter Schelte vaart achterwaarts de Alexiahaven in

De Pioneering Spirit (Pieter Schelte) in Rotterdam

Het gloednieuwe kraanschip de Pioneering Spirit (voormalig Pieter Schelte) van Allseas kwam op 8 januari aan in de Rotterdamse haven. Rond de klok van 14:00 naderde het schip met grauw en regenachtig weer de Maasmonding. Hier werd zij opgewacht door diverse schepen, waaronder de Roeiers (KRVE), de Kustwacht, het Loodswezen, Zeesleper de Elbe, de vaartuigen van de Divisie Havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam en vele andere vaartuigen. Daarnaast kwamen ondanks het minder goede weer nog een aanzienlijk aantal mensen richting de waterkant.

Aankomst Pieter Schelte

De Pioneering Spirit is momenteel qua oppervlakte (382 meter lang en 124 meter breed) het grootste schip ter wereld.Een speciaal schip met een speciale vorm, speciaal gemaakt voor het weghalen en plaatsen van boorplatforms.

Pieter Schelte in het Yangtzekanaal

Pieter Schelte

Pieter Schelte

Het schip is in Zuid-Korea gebouwd en enkele weken geleden vertrokken naar Rotterdam. Door zijn omvang moest zij omvaren via Kaapstad om vervolgens Rotterdam aan te kunnen doen. In Rotterdam ligt het schip in een voor haar speciaal uitgebaggerde put in de Tweede Maasvlakte (Alexiahaven). Hier zal zij komende maanden afgebouwd en getest worden.

Pieter Schelte draait Tweede Maasvlakte op

Het is een gigant, kan tot maximaal 48.000 ton tillen en kost ruim 2,4 miljard euro`s. De aankomst van het schip trok naast veel publiekelijk bekijks ook regionale en landelijke media aandacht.

Pieter Schelte

De Elbe voor de Pieter Schelte

Tijdens de zonsondergang arriveerde het schip bijna haar ligplaats. Een geweldige afsluiting van een mooie dag!

Pieter Schelte bij zonsondergang   Pieter Schelte bij zonsondergang

Overige afbeeldingen